testi kombetar

Postuar: Qershor 25, 2009 te Uncategorized

1. Si quhen jonet te cilat kan ngarkese pozitive ?

A. Atome
B. Katione
C. Anione
D. Neturone
pergjigja e sakte eshte : B. KATIONE

2. Cilat prej ketyre substancave jane komponime organike ?

A. Metani (CH4) dhe benzeni
B. Amoniaku (NH3) dhe dioksidi i sulfurit (SO2)
C. Kripa e gjelles (NaCL) dhe soda e bukes (NaHCO3)
D. Uji ( H2O ) dhe acidi sulfurik ( H2SO4
pergjigja e sakte eshte : uji eshte komponim organik

3. Nese ujin e trubullt pas shiut e filtrojm , grimcat e ngurta ndahen mbi leter filtruese , ndersa langu kalon ne goten tjeter. Pse grimcat e ngurta ndahen mbi leter filtruese ?

A. Sepse ato kan peshe me te madhe
B. Sepse ato kan pike vlimi me te madhe
C. Sepse ato kan madhesi me te madhe
D. Sepse ato kan tretshmeri me te madhe
pergjigja e sakte eshte : sepse ato kane madhesi me te madhe

4. ” Gjate reaksioneve kimike masa e pergjithshme e reaktanteve eshte e barabart me masen e produkteve te reaksionit “
Si duhet vepruar per vertetimin e Ligjit mbi ruajtjen e mases per reaksionin kimik midis klorurit te bariumit dhe acidit sulfurik

A. Duhet te maten vellimet e substancave para dhe pas reaksionit
B. Duhet te maten temperaturat e substancave para dhe pas reaksionit
C. Duhet te maten presionet e substancave para dhe pas reaksionit
D. Duhet te maten masat e substancave para dhe pas reaksionit
pergjigja e sakte eshte : A. Duhet te maten vellimet e substancave para dhe pas reaksionit

5. Cilin tip te reaksionit e paraqet skema e meposhtme ?

H H H H
| | | |
H-C-C-OH + H-Br ——> H-C-C-Br + H-OH
| | | |
H H H H

A. Adicionimit
B. Eliminimit
C. Polimerizimit
D. Zevendesimit
pergjigja e sakte eshte : paraqet reaksionin e polimerzimit

6. Gjate reaksionit kimik ne mes te acidit acetik CH3-COOH dhe metanolit CH3-OH formohet esteri qe ka formulen :

A. CH3-COO-CH2CH3
B. CH3-COO-CH3
C. C6H5-COO-CH3
D. C6H5-COO-CH2CH3
pergjigja e sakte eshte : B.. CH3-COO-CH3

7. Kripa e klorurit te natriumit me elektroliz zberthehet duke liruar natriumin ( metal ) dhe klorin (gaz) , sipas barazimit te dhene kimik:

2 NaCl ——————> 2 Na + CL2

Ne cilin rast eshte nxjerr perfundimi i sakt nga ky eksperiment ?

A. NaCl eshte element , ndersa Na dhe Cl2 jane komponime
B. NaCl dhe Na jan komponime ndersa Cl2 eshte element
C. NaCl eshte komponim , ndersa Na dhe Cl2 jane elemente
D. NaCl dhe Na jane elemente , ndersa Cl2 eshte komponim
pergjigja e sakte eshte : C. NaCl eshte komponim , ndersa Na dhe Cl2 jane elemente

Advertisements

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google+

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

w

Po lidhet me %s